2012-04-17
 13:17:29

Hundförare

Kira tror jag hade passat super som en narkotikasökhund
.
Jag har alltid velat arbeta med hundar. På ett eller annat sätt.
Efter att ha läst djurvård på gymnasiet utbildade jag mig på Axelsons Animal Massage School til hundmassör.
Sedan barnsben så har hund och polis varit lite extra spännande, var mycket med pappa när han tränade skydd med vår dåvarande hund Ribbon. Men nu tror jag inte polis är ett yrke för mig.
Så jag försöker samla på mig lite mer information om narkotikasökhundar inom Tullverket.
Mailar till Tullverket för att få ytterligare svar och dom är väldigt snabba på att svara. *Tummen upp*
.
(Bilden är lånad från Tullverkets hemsida)
.
Narkotikasökhunden är ett värdefullt redskap och en viktig resurs i Tullverkets bekämpning av narkotikasmuggling. Tullverket har idag 54 hundekipage som arbetar i gränsskyddsgrupper utplacerade över hela landet.
De flesta av Tullverkets hundar är jakthundar, som springer spaniel, labrador, golden och flatcoated retriever. Anskaffning av hundar sker på den öppna marknaden. Hundarna blir godkända först efter lämplighetstest. Hunden tillhör Tullverket men bor tillsammans med hundföraren. En narkotikasökhund går i pension vid ungefär tio års ålder och får då bo kvar hos hundföraren. En hundförare kan sedan fortsätta sin tjänst med en ny hund.

 

Egenskaper hos hund


Hunden bedöms helt efter sina egenskaper. De egenskaper man bland annat eftersträvar och bedömer är jakt- och byteslust, temperament, tillgänglighet, uthållighet, skärpa och försvar. Det är hundens luktförmåga kombinerad med hundförarens erfarenhet och kunskap om gömställen, smugglingsmetoder, samt förarens kännedom om narkotikapreparat som gör det möjligt att höja sökeffekten. Ett intimt samspel mellan hund och förare är en förutsättning för ett bra resultat.

 

Kunskap hos förare


För att bli hundförare måste man först söka till Tullverkets brottsbekämpning och genomgå en ettårig utbildning. Efter ett par års tjänstgöring i kontrollarbete kan man gå vidare och söka en hundförartjänst. Grundutbildningen för att bli hundförare är ett halvår varav tre tvåveckorsperioder på Tullskolan. Hundföraren tilldelas en unghund (cirka 1-3 år) och ansvarar för utbildningen och träningen av hunden. Utbildningen omfattar bland annat vanlig dressyr, miljöträning samt inlärning och sökträning av narkotikapreparat. Eftersom kontrollarbetet innebär tunga lyft, klättrande i fartyg, båtar och fordon av olika slag, fodras god fysik.

 

Utbildning av hundekipage


Narkotikasökhundarna utbildas i Tullverkets egen regi vid Tullskolan i Norrtälje. Utbildningen omfattar vanlig dressyr, miljöträning samt inlärning och sökträning av narkotikapreparat. Samspelet mellan förare och hund är också en viktig del av träningen under utbildningstiden, som tar omkring ett halvår. Varje år kommer de färdigutbildade hundekipagen tillbaka till Tullskolan för en veckas vidareutbildning.

 

Certifiering av hundekipage


Efter utbildningen certifieras och kvalitetssäkras hundekipaget för att därefter kunna börja sin tjänstgöring i någon av Tullverkets gränsskyddsgrupper. I tjänst arbetar sen hundekipagen i trafikflödet från utlandet, det vill säga de spårar upp narkotika eller väljer ut kontrollobjekt i bilar, bussar, tåg och hos passagerare.

.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:


« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: