2012-09-15
 21:49:00

Långt uppehåll

Inte känt det minsta för o skriva här... 
Och nu märkte jag att hela inloggen på bloggen är diffrent.. 
 
Men tiden är inne att "komma ut"
Jag har UNS-Ätstörning
 
Kan berätta att utredningarna som jag varit på... Har nåt sitt slut. Jag har fått en diagnos. 
Nu är det tid att ta tag i det och börja behandlingen.
Ska börja på en "prova-på"-vecka som börjar på Måndag.
 Ätstörning UNS och ortorexi

Ätstörning UNS (Utan Närmare Specifikation) kallas varianter av ätstörning som inte kan klassificeras som anorexia nervosa (självsvält), bulimia nervosa (hetsätning med kompensatoriskt beteende) eller BED (Binge Eating Disorder, hetsätning utan kompentsatoriskt beteende).

.

En person med en UNS-ätstörning kan till exempel uppvisa samma beteende som vid anorexia, dvs gå på extremt stränga dieter och svälta sig själva. Men går inte så långt att han/hon får diagnosticerad anorexia nervosa.
.
Ortorexi


Begreppet ortorexi myntades av den amerikanska Läkaren Steven Bratman i slutet av 1900-talet och kommer från grekiskans "ortodox" som betyder renlärig. Steven bratman upptäckte problemet då många av hans patienter verkade i det närmsta besatta av nyttig mat och träning och beskrev sig själva som "träningsnarkomaner". 
-
Orotexi är en form av UNS-ätstörning som innebär överdriven träning i kombination med kontrollerat matintag. Personer har ett tvångsmässigt tanke- och beteendemönster kring nyttig mat, kaloriräkning och effektiv träning. 
-
En ortorektiker får ofta näringsbrist då de inte får i sig tillräckligt med näring och energi i maten de äter.
.

Varningssignaler
En ortorektiker:

  •  Undviker fett och/eller kolhydrater.
  • Tycker själv att det kan allt om näringslära (Även om de, från en utomståendes perspektiv, verkar ha  tappat proportioner och balanserat tänkande kring mat).
  • Vet ofta exakt kaloriinnehåll i de flesta livsmedel.
  • Tränar extremt resultatinriktat, ofta med fokus på maximal fettförbränning. 
  • Blir fixerad av sin egen kroppsvikt.
  • Har tvångsmässigt "nyttighetsätande" och kompensatoriskt beteende, som till exempel "äter jag den här glassan måste jag springa en timme på löpbandet".
  • Blir orolig och får ångest om han/hon inte lyckas äta eller träna som man tänkt sig.
  • Har svårt att äta tillsammans med andra. undviker ofta sociala sammahang som innebär middagar eller annat ätande och drickande tillsammans med andra (på grund av risken att inte kunna kontrollera sitt matintag). 
Personer med ortorexi upplevs ofta som att de har kontroll, är karaktärsfasta och verkar leva ett sunt liv. Deras livsstil kan till och med verka hälsosamt enligt dagens kroppsideal.
-
De drabbade kan dock uppleva att deras mat- och träningtänkande upptar all tankeverksamhet och hindrar dem från att leva ett normalt liv. Även om de försöker vända sitt tankemönster och beteende har de svårt att göra det på egen hand. 
.
Att ta sig ur mat- och träningstankarna
Ett första steg att inse att man har en ätstörning. Därefter är det viktigt att våga berätta om sina problem för någon man litar på, en vän eller nära anhörig. Den personen kan sedan fungera som ett stöd i processen att ta sig ur mat- och träningstankarna. Som ett tredje steg bör man vända sig till psykolog, läkare och/eller dietist för professionell hjälp. 
Det är dock svårt att få skräddarsydd behandling för ortorexi, eller annan UNS-ätstörning, genom traditionell sjukvård. 
.
Här finns hjälp
Begreppet ortorexi faller än så länge utanför ramen för diagnosticerade ätstörningar och finns inte med i diagnosmanualen DSM-IV (Diagnotic and Statistical Manual of Mental Disorder) annar än som UNS-ätstörning.
-
Men genom kontakt via vårdcentral/husläkare kan man ändå se till att få lämplig vård, till exempel remiss till psykolog, läkare eller dietist med specialinriktning på ätstörningar.
-
Man kan också på egen hand ta kontakt med privatpraktiserande psykologer, dietister och specialmottagningar (privata hälsocenter) med specialinriktning på ätstörningar.
-
Kontrollera bara att den hjälpinstans du vänder dig till är seriös och har välutbildade, helst legitemerade, personal.
Framförallt kan KBT (Kognitivt beteendeterapi) hjälpa till att bryta destruktiva och orimliga tankemönster.
.
Farlig inkörsport
UNS-ätstörning och Ortorexi kan ses som inkörsport till mer allvarliga och svårbehandlade sjukdomar som anorexia och bulimi. Att tidigt ta tag i en UNS-ätstörning och vända den onda cirkeln kan därför rädda liv. 
Jag känner att mina demoner fortfarande är inombord och spökar riktigt mycket, trots att jag börjat gå på Ätstörnings-Enheten 1 gång i veckan.
Min drömvikt har länge varit..... 48 kg... Och jag har varit såå nära att nå målet. Men samtidigt, så har jag tränat och försökt att framhäva muskler. Dubbeltrubbel. Snacka om att tala emot sig själv. Men det kan jag inte hjälpa. Det är demonerna som.. Jävlas!
Fick litet... Va ska jag kalla det?
Panikattack. Häromdagen
Läste en blogg om en person som kämpade för att gå ner i vikt, tränade, PowerWalkade och åt bra. Och då, direkt fick jag panik och kände att; fan! Jag vill inte gå upp i vikt. Aldrig mer vill jag tillbaka till hur jag var på gymnasiet (10-12 kg+) Det var under den tiden som jag fick höra "Ska du verkligen äta det där?" ,"Du kanske borde tänka på vad du stoppar i dig", "Tjockis". Och jag säger.... -ALDRIG mer!
 


(Personerna på bilderna här ingenting med mig att göra. Endast för bilder
 

 ♥♥Tack Erika och Isa för ni stöttat mig så OTROLIGT mycket genom tiden ♥♥♥
 


|| mannen som kan prata om hundar ||

Men vännen då! Hoppas att du fixar det lätt!PUBLICERAT: 2012-09-17, 19:13:03 | URL: http://www.henrikolsson.eu

KOMMENTERA DETTA INLÄGG:


« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: